Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Περιοδικό ΜΑΝΗ
Γενικά
Εκδότες
Επικοινωνία
Τεύχος 20
Εκδοτικό σημείωμα
Περιεχόμενα τεύχους
Προσφερόμενο άρθρο
Μεγέθυνση
Τεύχος 20
Ιούλιος - Σεπτέβριος 2004
Αρχείο τευχών
 
Συνδρομή περιοδικού
Νέα ή ανανέωση
Τρόποι πληρωμής
 
Προσφερόμενο άρθρο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΓΥΘΕΙΟΥ
(Λε.Κι.Τε.κομ)
Από τη Μαργαρίτα Πιερ. Καρλαύτη

Γύθειο 1925 - 1930

«Ο κινηματογράφος έκανε την εμφάνισή του στο Γύθειο και γενικά στη χώρα μας το 1924-25 και στο προπολεμικό Γύθειο υπήρχαν τέσσερις καλοκαιρινοί κινηματογράφοι. Ο ένας εκεί που είναι σήμερα οι ψαροταβέρνες, ο δεύτερος στην ανατολική πλευρά της πλατείας, ο τρίτος στη νότια πλευρά του Γυμνασίου και ο τέταρτος στη νότια πλευρά του κοινοτικού μεγάρου.»

Αυτή είναι μια από τις εικόνες πολιτισμού του προπολεμικού Γυθείου των 12.000 κατοίκων, όπως μας πληροφορεί ο Νικόλαος Αγγ. Παναγόπουλος στο βιβλίο του «Το προπολεμικό Γύθειο».

Γύθειο 1997 – 2005

Το 1997, στο Γύθειο των 4.500 κατοίκων, στο καφέ-μπαρ και πρώην κινηματογράφο «Ριβολί» (το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς λόγω πυρκαγιάς πριν από τρία περίπου χρόνια), λίγες δεκάδες «ρομαντικοί» αποφάσισαν να ξαναφέρουν τον κινηματογράφο στο Γύθειο, στο οποίο δεν είχε μείνει πια ούτε μία αίθουσα κινηματογράφου. Χωρίς να έχουν ούτε χώρο, ούτε μηχανές, ούτε τεχνικούς, ούτε κοινό, ούτε καν συμφωνία απόψεων μεταξύ τους για τις ταινίες, τους στόχους και τα μέσα της λέσχης, αγόρασαν με δικά τους έξοδα μια μεταχειρισμένη μηχανή προβολής (αυτή που έχουν τώρα είναι η τρίτη, ή η τέταρτη) και ξεκίνησαν να πραγματοποιούν το όνειρό τους.
Στην αρχή, έκαναν προβολές, σε καφετέριες και εστιατόρια, στο γήπεδο μπάσκετ, ακόμα και στον πύργο του Τζανήμπεη στην Κρανάη. Οπουδήποτε δηλαδή υπήρχε κατάλληλος χώρος και δέχονταν να τους φιλοξενήσουν. Τα τελευταία όμως χρόνια, βρήκαν μόνιμη και φιλόξενη στέγη στο δημοτικό σχολείο Χωσιαρίου (12ο χλμ. Γυθείου – Αρεοπόλεως), που πια δεν λειτουργεί και σταμάτησαν να γυρίζουν από δω κι από κει, με τη μηχανή στον ώμο σαν τους τσιγγάνους. Με τον τρόπο αυτό, λύθηκε βέβαια το στεγαστικό πρόβλημα το οποίο τους ταλαιπωρούσε αρκετά, αλλά από την άλλη, η απομάκρυνσή τους, μέσα από την πόλη του Γυθείου, δημιούργησε πρόβλημα μεταφοράς των θεατών, μια και αναγκάζει όποιον θέλει να παρακολουθήσει κάποια προβολή, να βρει και μεταφορικό μέσον. Πάντως τα μέλη της λέσχης, με πολύ μεράκι, διάθεση, αλλά και κόπο, μετέτρεψαν σιγά σιγά το σχολείο σε έναν ζεστό και όμορφο χώρο, με αίθουσα προβολής, καμπίνα προβολών αλλά και... φουαγιέ, στο οποίο προσφέρονται καφεδάκι, κρασάκι, και διάφορα άλλα καλούδια, στους θεατές.

Η διαδικασία της προβολής, παλαιότερα ξεκινούσε από έναν κύκλο συζητήσεων και τηλεφωνημάτων για να επιλεχθεί η ταινία της επόμενης προβολής. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και κάθε Οκτώβρη, τα μέλη μαζεύονται, έχοντας στα χέρια τους, καταλόγους από τις εταιρίες διανομής, για να επιλέξουν τις ταινίες που θα παίξουν την νέα κινηματογραφική χρονιά και να θέσουν τις ημερομηνίες προβολής. Οι προβολές γίνονται Παρασκευή και Σάββατο, κάθε δεκαπέντε μέρες και η κινηματογραφική σεζόν αρχίζει το Νοέμβρη και τελειώνει τον Μάη. Τα κριτήρια επιλογής κάποιας ταινίας, είναι αφενός ποιοτικά και αφετέρου οικονομικά. Δηλαδή, το ζητούμενο είναι, είτε με το μήνυμα, είτε με την αισθητική αρτιότητά της, να μπορεί η ταινία να προσφέρει, είτε ψυχική και πνευματική ανάταση, είτε προβληματισμό στον θεατή. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει και η τιμή της να είναι μέσα στα οικονομικά πλαίσια της λέσχης.
Μετά τη συμφωνία με τις εταιρίες διανομής για τις ταινίες που διαλέχτηκαν και τις ημερομηνίες των προβολών, ακολουθείται η εξής διαδικασία:
Τα μέλη φτιάχνουν αφίσες, προγράμματα και δελτία τύπου, και δημοσιοποιούν την μέρα και την ώρα προβολής των ταινιών, βάζοντας αφίσες σε κεντρικά σημεία, στέλνοντας δελτία τύπου, αλλά και μέσω internet στις σελίδες www.mani.org.gr/calendar και www.gythio.net/grkino_frset.htm.
Η ταινία αποστέλλεται από την εταιρεία, αφού πρώτα προπληρωθεί και στη συνέχεια μεταφέρεται στην καμπίνα προβολής, τυλίγεται χειροκίνητα με την αρουλέζα στις μπομπίνες, και ετοιμάζεται η αίθουσα. Στο διάλειμμα και μετά το τέλος της προβολής, γίνονται οι σχετικές συζητήσεις και η κριτική αποτίμηση της ταινίας.
Τέλος καταμετρούνται οι εισπράξεις από τα εισιτήρια, με την ελπίδα να έχουν καλυφθεί τα έξοδα και ξανά αρουλέζα, αμπαλάρισμα, μεταφορά, αποστολή.
Αυτή η ψυχική, πνευματική αλλά και χειρονακτική διεργασία των μελών, σε κάθε προβολή και η αγάπη τους για την τέχνη, τους ενώνει και τους κάνει να προάγουν τον πολιτισμό, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που συνάντησαν και συναντούν.
Στην εποχή των αμερικανικών υπερπαραγωγών και της απομόνωσης μέσω τηλεόρασης και video, η κινηματογραφική λέσχη στο Γύθειο κατορθώνει και επιβιώνει 8 χρόνια τώρα, χάρη στο μεράκι των μελών της και στην αγάπη τους για την τέχνη. Με μόνα οικονομικά μέσα, τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των θεατών και τις εισφορές των μελών της, καταφέρνει να ανταπεξέρχεται οικονομικά και να προβάλει 10-15 ταινίες το χρόνο. Μ’ αυτόν τον τρόπο αφενός προσφέρει μια εναλλακτική μορφή αγωγής της ψυχής στους κατοίκους του Γυθείου και των περιχώρων, αφετέρου βάζει και τα θεμέλια μιας πολιτιστικής γωνιάς, που ίσως στο μέλλον προσελκύσει και φιλοξενήσει και άλλες μορφές έκφρασης και τέχνης.

Συνέντευξη με τη μυστηριώδη ανατρεπτική (κρυπτοπολιτιστική και παρακινηματογραφική) οργάνωση Λε.Κι.Τε.Γ. (κ.ο.μ)

-Τι σημαίνει το αρκτικόλεξο Λε.Κι.ΤεΓ.(κ.ο.μ);
-Λέσχη Κινηματογράφου Τέχνης Γυθείου (και όχι μόνο)

-Ποιοι είναι τα μέλη σας;
-Ονειροπαρμένοι κυρίως, που πιστεύουν πως μπορούν ν’ αντισταθούν στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα ταχυκατανάλωσης (μέσω TV, Video κ.ο.μ.) «αισθητικών» αχύρων και «καλλιτεχνικών» διοξινών.

-Έχετε αλλάξει 3-4 μηχανές προβολής ως τώρα. Γιατί;
-Τις μηχανές τις αλλάξαμε προκειμένου να έχουμε μια ανεκτή ποιότητα προβολής και ήταν πάντα μεταχειρισμένες. Η τελευταία μας πάντως τα καταφέρνει, σε συνδυασμό πάντα, με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του τεχνικού επιτελείου μας. (Το ποίημα που θα διαβάσετε παρακάτω είναι αφιερωμένο στην πρώτη μας μηχανή προβολής, που ήταν εξαιρετικά δύστροπη...)

-Πως καταφέρνετε να ανταπεξέρχεστε στα έξοδά σας και να επιβιώνετε;( Αγορά μηχανών, ενοικιάσεις ταινιών, επίπλωση χώρου κλπ)
-Προσπαθούμε να καλύπτουμε τα έξοδά μας από το αντίτιμο του εισιτηρίου και τις συνδρομές των μελών μας. Όταν όμως δεν τα καταφέρνουμε και αυτό είναι συχνό φαινόμενο, κάνουμε έκτακτες αφαιμάξεις (σε χρόνο, χρήμα, τεχνογνωσία) των μελών μας και των φίλων μας, που ευτυχώς, ως τώρα, ανταποκρίνονται.

-Έχετε κάποια υποστήριξη, ή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς;
-Δυστυχώς οι επίσημες αρχές δεν μπόρεσαν να μας βοηθήσουν όσον αφορά το φλέγον θέμα της στέγης που μας ταλάνιζε, ούτε και μας πρόσφεραν ποτέ κάποια βοήθεια. Αντιθέτως, εμείς συμμετείχαμε στο πολιτιστικό φεστιβάλ Δήμου Γυθείου το καλοκαίρι του 2000 με προβολή δύο ταινιών, όταν μας ζητήθηκε. Το μόνο που πετύχαμε βέβαια από αυτή μας την ενέργεια, ήταν αφενός να καταστραφεί η μηχανή μας λόγω βροχής και αφετέρου να μην εγκριθούν ποτέ τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των ταινιών που είχαμε προβάλλει... Όπως καταλαβαίνετε, μετά από αυτό, προτιμήσαμε να μη μας «υποστηρίζουν»!

-Συνεργάζεστε με τις κινηματογραφικές λέσχες άλλων πόλεων;
-Επειδή ήμασταν αρκετά πιο έμπειροι, πριν μερικά χρόνια, ζητήθηκε η συμβολή μας από την κινηματογραφική λέσχη της Σπάρτης, που μόλις είχε ιδρυθεί. Φυσικά σταθήκαμε στο πλευρό τους και βοηθήσαμε, εκπαιδεύοντας το τεχνικό επιτελείο τους, παρακολουθώντας τα πρώτα τους βήματα, δίνοντας πληροφορίες για την αγορά εξοπλισμού, τις εταιρίες διανομής κλπ. Επίσης συνεργαστήκαμε οργανώνοντας δυο τρεις προβολές από κοινού και στις δύο πόλεις. Τον τελευταίο καιρό όμως, η συνεργασία μας έχει ατονήσει.

-Ποιοι έρχονται στις προβολές σας;
-Έρχονται διαφόρων ειδών αξιοπερίεργες προσωπικότητες προκειμένου να συμμεριστούν τις περιπέτειές μας στο γκραν γκινιόλ νυχτερινό τοπίο του Χωσιαρίου.
Παράτολμοι που θέλουν να νιώσουν το ρίγος των χειμωνιάτικων διακοπών της ΔΕΗ. Αφελείς που εύκολα πείθουμε για τους ευγενικούς μας σκοπούς (την πολιτιστική αναβάθμιση π.χ.). Απελπισμένοι από τη συζυγική γκρίνια, τον έρωτα δίχως ανταπόκριση, την πολιτική, την εργασία τους κλπ. Άμυαλοι νέοι και νέες, που αφήνουν τη θαλπωρή της μητρικής τους τηλεόρασης και του πατερικού τους DVD, κάνοντας την επανάστασή τους ενάντια στην νυν και αεί πνευματική υποκουλτούρα, που τους σερβίρουν. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι η αγάπη τους για τον κίνδυνο. Γι’ αυτό εξ’ άλλου αποτολμούν να σκέφτονται...

-Και όλοι αυτοί δέχονται να καταβάλλουν 7€ που είναι το αντίτιμο του εισιτηρίου και να σας υποστούν από πάνω;
-Εκεί στις ερημιές του Χωσιαρίου που τους παρασύρουμε δεν έχουν και πολλές επιλογές. Τους προσφέρουμε και κάνα ποτηράκι τοπικό κρασί στο διάλειμμα και καταφέρνουμε να αλλοιώσουμε την κρίση τους και να δεχτούν να πληρώσουν. Όποιον παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να αντιστέκεται, τον εκβιάζουμε υπό την απειλή της ανάλυσης της προβαλλόμενης ταινίας. Στους πλέον δύστροπους, βάζουμε έναν πιο τρελό απ’ τους υπόλοιπους (που τον κρατάμε μέλος μας γι’ αυτές τις περιπτώσεις), να του εκτοξεύσει κατακέφαλα και χωρίς προειδοποίηση, στίχους και ποιήματα. Οπότε πια, κακήν κακώς, ο θεατής υποκύπτει και πληρώνει!

-Κυκλοφορεί η φήμη πως οι ταινίες που παίζετε είναι για ειδικό κοινό και δεν απευθύνονται σε όλους. Αληθεύει;
-Κοιτάξτε, όπως λέει και τ’ όνομα μας, είμαστε λέσχη και ασχολούμαστε με τέχνη. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχουν και υπάρχουν, ποιοτικά κριτήρια στην επιλογή ταινιών. Δεν παίζουμε ελαφριά και εύπεπτα έργα δηλαδή για να «χαζέψουμε» και «να περάσει η ώρα». Αυτά τα αφήνουμε στην ταχυφαγική ευκολία του DVD και του VIDEO. Όμως οι ταινίες που παίζουμε, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, δεν είναι ακαταλαβίστικες, ή βαρετές, όπως θα διαπιστώσετε και από το πρόγραμμά μας. Εξ ’άλλου δεν επιλέγει μόνο ένα άτομο τις ταινίες, αλλά μια αρκετά μεγάλη ομάδα, στην οποία εξυπακούεται πως δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα.

-Υπάρχουν δηλαδή πολλές τάσεις στη λέσχη σας;
-Βεβαίως! Είμαστε απολύτως πολυΤασικοί! Ως τώρα, έχουμε τουλάχιστον 5 Τάσους και 4 Τασίες, μέλη και φίλους μας! Σύνολο 9 τάσεις και 99 ταινίες!

-Η αλήθεια είναι πως μ’ αυτή τη συνέντευξή, δε φωτίζετε και πολύ τις δραστηριότητές σας και μάλλον περιπλέκετε τα πράγματα, όμως αν μη τι άλλο, είναι ξεκάθαρο πως έχετε χιούμορ! Σας ευχαριστούμε.
-Κι εμείς σας ευχαριστούμε και σας παραθέτουμε το παρακάτω ποίημα, αφιερωμένο στο τεχνικό μας επιτελείο και εμπνευσμένο από την πρώτη μηχανή προβολής της Λέσχης, (η οποία ήταν εξαιρετικά δύστροπη), για να σας αποδείξουμε πως σωστά ψυχανεμιστήκατε τις διαθέσεις μας.

ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

(Αυστηρώς ακατάλληλον)
Στον Άγγελο, στον Τάσο, στο Μαρτίν
Στο Ντίο, στον Κυριάκο –κι ας μη θέλει-
Σε όλα τα παιδιά της μηχανής
Στο Σπύρο, στο Μανώλη, στο Βαγγέλη

Ενώ κρυώνει το κοινό κι αδημονεί
μες στην καμπίνα προβολής κάποιος ιδρώνει,
σπρώχνει να φέρει σ’ οργασμό τη μηχανή
αυτή την πόρνη σαν παρθένα που πεισμώνει.

Και μόνον αν -ο ένας- άγγελος φανεί
που τρυφερά με τα φτερά του την κυκλώνει
το φως του κόλπου της ανοίγει το πανί
κι όλους μας παίρνει εραστές της στην οθόνη.

Κι όπως θροΐζει η μπομπίνα μ’ ηδονή
Μηχανικούς και θεατές μας απογειώνει
-σαν αερόστατο που λύνει το σκοινί-

ψηλά στο άστρο του Τρυφώ και τ’ Αντονιόνι
κι η μαύρη αλήθεια μένει κάτω μακρινή
ένας λεκές πάνω στο άσπρο μας σεντόνι.